Laat jij het gebit van je ouder wordende paard tenminste jaarlijks controleren door een gecertificeerde paardentandarts? Ik doe dat al jaren. Hierdoor is het gebit van mijn oudje voor zijn leeftijd nog steeds redelijk goed te noemen. Natuurlijk, hij mist inmiddels enkele kiezen en er is in zekere mate EOTRH geconstateerd, maar desondanks weet hij alle voer nog goed te verstouwen. Laten we doornemen waarom controle zo belangrijk is.
Goed kunnen kauwen heel belangrijk
Een paard heeft net als mensen in de jonge jaren een melkgebit en wisselt dat tot de uiteindelijke tanden en kiezen waar hij de rest van zijn leven mee moet doen. Omdat een paard het grootste deel van de dag kauwt, is dat gebit reuze belangrijk. De kauwbewegingen zorgen voor speekselproductie, die nodig zijn om het voedsel goed te verteren en de voedingsstoffen op te nemen. Als kauwen dus niet meer goed lukt, geeft dit snel aanvullende problemen in het paardenlichaam.
Wie laat je gebit controleren?
Nu weet ik niet hoe braaf jouw paard is, maar de mijne laten zich niet graag in de bek kijken ;-) Die nemen het spreekwoord, gegeven of gekocht, heel letterlijk! Daarom laat ik minimaal een keer per jaar de dierenarts komen, die met een aanvullende studie ook gediplomeerd paardentandarts is. Heb je nog niet eerder een paardengebitsverzorger naar jouw paard laten kijken, let er dan wel goed op wie je vraagt. Er zit een aanzienlijk verschil in de deskundigheid van paardengebitverzorgers.
Regelmatig zelf checken
Zelf probeer ik wel regelmatig even te checken hoe het gebit er aan toe is. Door:
- Goed te ruiken aan de mond van mijn paarden
- De kaken met een zachte doch ferme beweging over elkaar te schuiven en goed op te letten of mijn paarden hier op reageren
- De kleur van de tanden te bekijken
- Bij het aannemen van het bit te checken of ze dit makkelijk willen
- In de gaten te houden hoe lang mijn paarden over het nuttigen van het verschillende voedsel doen
Auw...
Dat deze regelmatige check nuttig is, bleek laatst wel toen ik de paardentandarts extra had uitgenodigd, omdat ik twijfelde aan het gebit van mijn senior. Wortels en slobber gingen met het grootste plezier naar binnen, maar harde brokjes, luzerne en hooi deden er ineens langer over om verwerkt te worden. Wat bleek? Een afgebroken kies sneed achterin de mond flink in de tong. Eigenlijk was het een wonder dat hij onder deze omstandigheden überhaupt nog at.
Let goed op
Een paard kan veel last hebben van zijn gebit, maar net als bij andere pijnsignalen laat een paard dat instinctief liever niet merken. Wordt een gebit echter niet regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt, dan is de kans groot dat hij haken aan de kiezen krijgt, scherpe randen, of een wortelontsteking. Let daarom goed op als jouw paard minder gaat eten, protesteert tijdens het rijden, of proppen maakt va het hooi. En natuurlijk ook als hij vermagert!
Controle voor jong en oud
Oude(re) paarden hebben vaak een gelig gebit, er zit tandsteen rondom de tanden, je ziet afgesleten kortere tanden en kiezen, gaten van uitgevallentanden en kiezen, of flinke spleten waar viezigheid tussen blijft zitten. Overigens hebben ook wel jongere paarden een vies gebit, waarom ik bij jong en oud pleit om jaarlijks een paardentandarts onder sedatie een grote schoonmaak te laten houden, de boel netjes bij te veilen en de kiezen weer in een correcte stand op elkaar te laten plaatsen.
Aangepast rantsoen zien te voorkomen
Als het gebit van een ouder wordend paard eenmaal te slecht is om alle voer nog goed te kauwen, moet je uitwijken naar aangepast rantsoen. Vooral in de winter, want zolang een paard mals gras kan eten, dan zorgt hij zelf wel voor de benodigde voedingsstoffen.
Comments